Bezoekadres
Algolweg 11, Amersfoort

Welke hulp kun u krijgen?

U woont zelfstandig. Maar u heeft een steuntje in de rug nodig. Curalis Zorg helpt u met persoonlijke ondersteuning. Omdat geen mens hetzelfde is, is ook de ondersteuning voor iedereen anders. U bepaalt zelf waar u ondersteuning bij nodig hebt, uiteraard kunnen wij met u meedenken. Mensen vragen ons vaak om hen te begeleiden bij de volgende dingen:

Dagindeling

Soms moet er zoveel gebeuren op een dag, dat u het overzicht verliest. Samen met u kijkt de persoonlijk ondersteuner waar het precies mis gaat. Het helpt vaak al om bepaalde taken in te plannen in de dag, of in de week. U spreekt dan af dat u elke dag gaat koken zodra u thuiskomt van werk. Dat u elke keer na het eten de tafel schoonmaakt. Of dat u elke dag voor het slapen gaan uw medicijnen inneemt. Zo krijg u zelf de dagelijkse dingen gedaan.

Regelen van het huishouden 

Vind u het lastig om je huis schoon te houden? Ook dan kan de persoonlijk ondersteuner u begeleiden. Ook hier helpt het om taken te plannen. U kunt bijvoorbeeld maandag stofzuigen, dinsdag de wc schoonmaken, woensdag de keuken, enzovoort.
Misschien weet u niet hoe u moet schoonmaken. Ook daar begeleiden we u bij.
Gaat het ondanks onze hulp nog steeds niet goed? Dan kijken we naar andere mogelijkheden: hulp in de huishouding via de gemeente, of een vrijwilliger.

Persoonlijke verzorging 

Het is belangrijk om schoon en fris te zijn. U komt hierdoor netjes over op andere mensen. Maar misschien weet u niet goed hoe u uzelf moet verzorgen. Of vergeet u gewoon te douchen. De persoonlijk ondersteuner kijkt met u mee. Vaak helpt het om op vaste dagen de was te doen of te douchen. Weet u niet hoe de wasmachine werkt? Of hoe u uw bed verschoont? We leggen het graag u uit.

Gezondheid, welzijn 

Bent u ziek? Gebruikt u medicijnen of moet u op dieet? Het is soms lastig om u daar elke dag aan te houden. We helpen u d.m.v. voorlichting: wat gebeurt er als u uw medicatie niet inneemt? Welke voordelen heeft het om u aan uw dieet te houden?

De persoonlijk ondersteuner begeleid u bij dagelijkse kwesties, bijvoorbeeld bij gezond eten, of de juiste voeding kiezen als u glutenallergie heeft. Sommige mensen vinden het handig om foto’s van producten te maken, en die in een boekje te plakken. Zo weten ze wat ze het beste kunnen kopen in de supermarkt.

We helpen u met medische zaken: als u wilt, gaan we met u mee naar het ziekenhuis. We bereiden samen een gesprek met de huisarts voor. Of we kijken naar uitslagen van onderzoeken.

Administratie

Wellicht heeft u hulp nodig met het openen van de post, invullen van formulieren, of zorgen dat uw rekeningen op tijd worden betaalt. We kopen dan bijvoorbeeld een map met tabbladen waar we alle post in ordenen. Ook maken we afspraken: maakt u zelf de post open, of wilt u dat we het samen doen? De persoonlijk ondersteuner kan zo helpen te voorkomen dat u in financiële problemen komt. We begeleiden u, maar u blijft altijd zelf verantwoordelijk.

Financiën

We kunnen je helpen met alles wat met geld te maken heeft. Bijvoorbeeld:

  • Meekijken naar rekeningafschriften.
  • Overleggen over grote uitgaven, en hoe je dat aanpakt.
  • Plannen van maandelijkse uitgaven.

Een persoonlijk ondersteuner helpt u met geld om te gaan. U blijft wel altijd zelf verantwoordelijk. Zit u echt in de schulden? Dan is het soms nodig een bewindvoerder aan te stellen. Hij of zij beheert dan uw geld. Ook dan blijven we naast u staan en begeleiden we u bij gesprekken met de bewindvoerder.

Zoeken naar een baan

Solliciteren is voor de meeste geen hobby. Het helpt dan om taken te plannen. Bijvoorbeeld door elke zondagmiddag op een vast tijdstip een sollicitatiebrief te schrijven en te versturen. Dat is belangrijk, want als u niet voldoende solliciteert, kan het UWV uw uitkering stopzetten.

Vrije tijd, sport en vrijwilligerswerk

Misschien heeft u weinig vrienden en familie en voelt u zich eenzaam. Misschien heeft u weinig vertrouwen meer in de mensen om u heen. Wij helpen u om de eerste stap te zetten naar een sociaal leven. Een vereniging of sportclub vinden die bij u past. Samen naar een buurthuis voor een kopje koffie. Of door vrijwilligerswerk te zoeken. Soms komen vrijwilligers juist bij u aan huis om iets leuks te doen. Een wandeling maken, ergens koffie drinken of gewoon een praatje maken.

Psychosociaal 

Iedereen heeft behoefte aan een luisterend oor. Maar soms is er niemand die tijd voor u heeft. De persoonlijk ondersteuner luistert naar u. Zonder oordeel. Soms geven we tips over hoe je omgaat met bijvoorbeeld buren, ruzie me familie, of een lastige puberzoon. De persoonlijk ondersteuner is geen therapeut. Heb je echt professionele hulp nodig? Curalis Zorg kent tevens een afdeling GGZ waar u terecht kunt voor zowel Basis als Specialistische GGZ.

Begeleiding thuis

Wanneer u zelfstandig woont en een Wmo- of Wlz-beschikking heeft, dan kan Curalis Zorg u ondersteuning aan huis aanbieden.

 

BEGELEIDING